Frågor och svar om Norra Djurgårdsstaden
Stefan Killander på Taxgatan 7 har haft ett intressant utbyte med Exploateringskontoret för Norra Djurgårdsstaden, som vi vill delge alla intresserade.
Klicka här för att läsa.
Jag bor sedan ett år tillbaka i Norra Djurgårdsstaden och har samlat på mig lite tyckande och några frågor som jag hoppas få svar och kommentarer på:
1/ Norra länken - härlig investering för oss som åker bil - men varför bland alla miljarder som investerades i detta täcktes inte infarten till tunnel från Ropsten över, så att bullret för de flesta hjorthagensbor hade uteblivit?
När Norra länken planerades fanns inga bostäder i Västra att ta hänsyn till. Trafikverket har utrustat hus i Hjorthagen som har haft behov av ljudisolerande fönster. Att den inte går i tunnel beror på att den behöver korsa järnväg och ansluta till Hjorthagsbergets nivåer med trafikplats. Det är Trafikverket som kan bäst svara på frågan. Information och kontaktuppgifter finns på följande länk.http://www.trafikverket.se/norralanken/
2/ När vi flyttade hit pratades om att Eriksdalbergsgatan skulle fortsätta ner till det som nu heter Jaktgatan, men så blev det inte, men bygg åtminstone en gång- och cykelbro över Storängsbotten och järnvägen - det blir en trevlig promenadväg till och från södra Djurgården
Det finns planer för en ny bro över Norra länken och Värtabanan vid Angsbotten som kommer att förbättra för gång-, cykel-, och kollektivtrafik. Den ingår i detaljplan för Ängsbotten som nu är upphävd av länsstyrelsen. Tidsplanen är ännu inte klar men förhoppningsvis kan bron börja byggas under 2016. Läs mer om detaljplan Ängsbotten på följande länk. http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/norra-djurgardsstaden/Flytta-hit/Hjorthagen/Angsbotten/
3/ Buss 62 var tänkt att gå ner till Norra Djurgårdsstaden, men så blev det inte och ett av de första markingreppen var att göra delar av Storängsvägen till en gångväg, som omöjliggjorde en väg för buss 62 - gör om, låt oss få buss 62, så vi får en transport mot södra Djurgården och Östermalm.
Landstingets trafikförvaltning planerar kollektivtrafiken och Storängsbotten är Kungliga Djurgårdsförvaltningens (KDF) mark. Staden för diskussioner med trafikförvaltningen och KDF om funktion och utformning men har inte helt insyn och möjlighet att styra. Staden ser gärna busslinjer i den riktningen.
4/ Det planeras en bro över Husarviken vid Ropstens båtklubb - jag hoppas denna byggs snart, så att cyklister och andra får en kortare väg norr- och söderut samt vilket minskar slitaget på den fina strandpromenaden och de lyxiga bryggorna och broarna som nu finns i det färdigbyggda området.
Besked inväntas från länsstyrelsen om nödvändiga tillstånd innan det är möjligt att påbörja upphandling för byggandet av bron. Det kommer dröja några år innan den förhoppningsvis kan vara klar.
5/ Jag skrev för snart en månad sen om graninsamling i Norra Djurgårdsstaden, nu vi vill vi även ha glasinsamling, så vi slipper utnyttja parkens glasinsamling
I kvarteret Skuleskogen finns ett miljörum, BRF Husarvikens Park, där det går att lämna bl.a. glas, pappersförpackningar och metallförpackningar m.m. Ett miljörum per kvarter är ett normalt upplägg och görs för att hålla förvaltningskostnaderna nere. Ni kan ta kontakt med bostadsföreningen/ samfällighetsföreningen kring era önskemål.
OBS! DET GÅR INTE ATT LÄMNA TOMGLAS I VÅRT MILJÖRUM. Reds. anm.
6/ På bland annat Husarviksgatan ska det vara slipad asfalt, vilket det var ett tag, sen blev det oslipad asfalt - jag hoppas det blir slipad asfalt igen = vackert
Asfalten kan slipas i vår, men det är osäkert hur och när det ska göras då tegelfriserna i gatan har visat sig känsliga för dubbdäckstrafik.
7/ Vad är det tänkt att bli av ytan Storängsbotten, idag upplag för material till byggen.
KDF planerar för stora förändringar av Storängsbotten. I början av 2012 togs ett start PM i stadsbyggnadsnämnden för en ny detaljplan på Storängsbotten.
Ur tjänsteutlåtandets sammanfattning:
Planändringen syftar till att bekräfta befintlig verksamhet i området och
möjliggöra utveckling av området inom området idrott och hälsa. Vidare syftar
planen till att ordna förutsättningarna för kollektiv- gång och cykeltrafik genom
området. En skiss över områdets framtida disposition har bifogats planansökan.
Denna redovisar en stor parkyta för spontanidrott mm, samt kompletterande
bebyggelse i anslutning till den befintliga för idrott mm.
Planområdet ligger inom Norra Djurgårdsstadens stadsutvecklingsområde och
utgör en del av Kungliga Nationalstadsparken. Viktiga frågor att hantera i planen
är därför både möjligheten för människor att röra sig mellan den nya bebyggelsen
vid Hjorthagen och centrala staden, samt att värna och stärka
Nationalstadsparkens värden.
Planeringen fortssätter med samma inriktning, men tidplanen är osäker.
På Bygg- och plantjänsten kan du ladda ner tjänsteutlåtandet.
Det var allt - hoppas som sagt på kommentarer och svar
/Stefan Killander