FELANMÄLAN


Har du problem med något i din lägenhet, eller i våra gemensamma utrymmen?

Vad som är föreningens ansvar och vad som du själv ansvarar för när det gäller underhåll och reparationer kan du läsa om i våra stadgar, femte paragrafen.

Fel i gemensamma utrymmen, och fel på sådan lägenhetsutrustning som föreningen svarar för enligt stadgarna (t.ex. radiatorer),  anmäls med kontaktformuläret nedan. Är ärendet av brådskande karaktär men inte akut kan du även anmäla ärendet till vår fastighetsskötare Anders Skoglund på A Skoglund Fastighetsservice AB, helst med e-post till: fastighetsservice@skoglund.se. Eller ring 08-746 0300, måndag – fredag kl. 09:00-15:00.  Observera att om du anmäler något som inte är föreningens ansvar kan du bli skyldig att stå för kostnaden för Anders service.  Oavsett så skall felet anmälas till styrelsen via kontaktformuläret.

Om det är ett akut problem som inte kan vänta, som t ex utströmmande vatten, och Anders Skoglund inte är tillgänglig: Kontakta Dygnet Runt Service Fastighetsjour AB, tel. 08-18 70 00. Observera att om det gäller något som inte är föreningens ansvar kan du bli skyldig att stå för kostnaden för utryckningen.

Om det kan bli aktuellt att kontakta ett försäkringsbolag angående ditt fel, se sidan Försäkringsärende.

 Läs nedan hur du bör hantera ett antal olika fel och problem. Se även avsnittet Några tips sist på denna sida.

  • Vid strömavbrott, kontrollera först om det är din jordfelsbrytare som löst ut. Om det även är svart hos grannarna kan du titta på Ellevios sida om strömavbrott eller använda deras app Ellevio mina sidor. Eller ring 020-441100. På Mina Sidor kan du hantera prenumeration på strömavbrottsinformation via sms eller e-post Läs på sidan om garaget om hur du får ut bilen vid strömavbrott.
  • Om det är stopp i sopsugen: Vår gemensamma samfällighet för kvarteret, Skuleskogen,  ansvarar för sopsugarna. Vid fel på och stopp i sopsugarna följ den instruktion som finns anslagen vid dem. Släng aldrig sådant som kan fastna i röret innanför luckan. Ta med dig påsen du inte kunde slänga in igen. Slängda påsar runt sopsugen drar till sig råttor. Anmäl felet direkt på ett av följande sätt: 
  1. Envac kundtjänst tel 010 265 00 00
  2. E-post till service@envac.se
  3. Felanmälan på envacs hemsida 
  • Vid fel på diskmaskin, spishäll, ugn, kyl, frys, tvättmaskin eller torktumlare från Siemens: Kontakta BSH Home Appliances AB, tel 08-734 12 00. Men läs först här.
  • Brandvarnarna är ditt eget ansvar. Byt batterier en gång om året, förslagsvis till Lucia.
  • Vid fel på bredband eller TV-signal: Kontakta Tele2 på 90 222.
  • Om det är fel på hissen: Kontakta Hiss-Elteknik AB Felanmälan tel 08-779 5353. För att så snart som möjligt få igång hissen vid driftstopp bör du som upptäcker driftstoppet direkt ringa till Hiss-Elteknik AB och anmäla felet. De loggar all felanmälan och upptäcker om flera anmält samma fel. Det gör därför inget om samma fel anmäls flera gånger. Det är viktigt för oss att en reparatör kommer hit så snart som möjligt och får igång hissen. Deras kontaktperson för Service & Reparationer är Richard Röse tel 08-6026571, richard.rose@hiss-elteknik.se. Kontor dagtid 08-6026560.
  • Om du vid upprepade tillfällen får in matos eller avloppslukt genom ventilationssystemet: Kontakta styrelsen. Observera att det inte är tillåtet att montera en motordriven köksfläkt, eller på annat sätt förändra ventilationen i lägenheten.
  • Om det inte blir tillräckligt varmt i lägenheten, trots att radiatorernas termostater är uppskruvade till max: Prova först om radiatorerna behöver luftas. Se nederst på denna sida. Om det inte hjälper, kontakta fastighetsskötaren, men informera styrelsen också. Använd en inomhustermometer, placerad mitt i rummet, för att dokumentera problemet.
  • Kontakta även styrelsen för att rapportera
         - dålig städning av trapphus eller garage
        - dåligt skött trädgård, sandlåda och bänkar
        - otillräcklig snöröjning
        - skador på puts eller räcken.         - trasig lampa för gatubelysningen
        - nedskräpning
        - skadegörelse         
        - felparkering
        - bristande snöröjning eller sandsopning
        på stadens mark.

Kontaktformulär för felanmälan:

  • Ange ditt lägenhetsnummer. Det står utanför lägenhetsdörren. Obs! Ange föreningens nummer (TRE siffror, t ex 282), INTE det fyrsiffriga LMV-numret.
  • Beskriv felet så noga du kan. Gör helst en separat felanmälan för varje fel.

  • (max 50 MB)


Några tips för den händige:
 

  •  Om ett fönster eller en balkongdörr är svår att stänga räcker det oftast med underhåll: Köp en tub konsistensfett. Smörj de hakar som fälls in i karmen när man stänger fönstret eller dörren, och även de ställen i karmen där hakarna går in. Det räcker oftast för att lösa problemet.
  • Om låset till lägenhetsdörren kärvar, trots att du har smort låskolv och låsbleck med konsistensfett, kan du prova följande: Skaffa en 3 mm insexnyckel. Sätt den i hålen ovanpå gångjärnen och vrid medsols ett halvt varv. Då höjs dörrbladet upp en aning, så att låskolven inte längre tar i låsblecket - om det var det som var problemet.

Hur man luftar en radiator:
  1. Du behöver en elementnyckel. Kan köpas på Clas Ohlson, Kjell o Co, och byggvaruhus.
  2. Leta reda på var luftventilen sitter. Den sitter högt upp på radiatorn, på motsatt sida från termostaten.
  3. Sätt en mugg, en handduk, ett glas eller liknande under ventilen.
  4. Skruva varsamt tills du märker att luft börjar pysa ut, oftast räcker mindre än ett varv.
  5. Så fort det börjar komma vatten i ett jämnt flöde är luften tömd och du kan dra åt igen. Detta kan ta allt från några sekunder till några minuter. Fanns det ingen luft i radiatorn kommer det vatten omedelbart. Se till att ventilen nu är stängd.
  6. Kontrollera att luftventilen inte läcker, men dra inte åt för hårt då du vill kunna öppna den vid ett senare tillfälle igen.